2 Aralık 2012 Pazar

İki Bilgisayarı birbirine bağlamak için cross kablo yapma

İki Bilgisayarı birbirine bağlamak için cross kablo yapma


İki Bilgisayarı birbirine bağlamak için cross kablo yapma

İki bilgisayarı birbirine bağlamak için cross(çapraz bağlantılı) kablo yapmak gerekir. Bunun için de kablonun bir ucunu 586-A'ya göre bir ucunu da 586-B'ye göre yapmanız yeterli olacaktır.

Adım Adım kablomuzu oluşturalım




Malzemelerimiz hazır:

CAT 5 kablo, RJ45 konnektör, kablo sıkma pensesi ve konnektöre takmak isterseniz pabucu :-)



Kablomuzun ucunu 4-5 cm kadar sıyırıyoruz. Bunu sıkma pensesinde bulunan makas yardımıyla yapabilirsiniz. Dikkatli olun kabloyu sıyırırken fazla derin'e girmeyin. Yoksa içindeki çift sarılmış tellere de zarar verebilirsiniz. Ufak bi çizik atıp elinizle kabloyu sıyırın. Gördüğünüz gibi 4 tane birbirine sarılmış çift tel çıkıyor.



Bu dolanmış telleri açtıktan sonra kablonun standart'ına uyarak (586-A veya 586-B için) tellerin renklerine göre sıralamaya başlıyoruz.Kablonun renklerini ayarladıktan sonra bir elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak sıyrılmış kablonun başlangıçını, diğer elimizin yine baş ve işaret parmağını da renk sırasına göre dizilmiş tellerin bitişini sıkı bir şekildetutup yukarı aşağıya elimizi kıvırarak telleri düz bir hale getirmek için uğraşıyoruz.




Sıyrılmamış kablodan itibariyle 1,5-2cm'lik kısmı yeterince düzleşmişse, Yine sıyrılmamış kablonun başlangıçı itibariyle 1-1,5cmlik bir kısmından düzgün bir şekilde kesiyoruz.




Kablomuzu, RJ45 konnektörün alt ve üst kısmını kontrol ederek doğru bir şekilde takıyoruz.




Kablo sıkma pensesi yardımıyla RJ45 konnektörümüzü kablomuzla sıkıştırıyoruz.

Evet kablomuz hazır. Daha önceden de değindiğimiz gibi eğer hazırlayacağınız kablo 2 PC içinse diğer ucu çapraz bağlayacaksanız, ama Hub/Swich'e bağlamak içinse düz bağlayacaksınız.


Network için İşletim Sistemi ayarları

Kablolamayı hallettik, Ethernet kartlarımız kurulu olduğunu varsayıyorum, şimdi işletim sistemimize göre network'ümü yapılandırmaya başlayalım.

Windows 9x/ME İşletim Sistemi kurulu bilgisayarlar için gerekli ayarlamalar
Ben Windows 98SE kurulu bir bilgisayar üzerinde bu konuya değineceğim ama başlıktada görüldüğü gibi bu anlattıklarım Windows 9x/Me işletim sistemi kurulu bilgisayarlar için geçerlidir.

Şimdi Windows 98 işletim sistemi kurulu bir bilgisayar için gerekli ayarları adım adım yapalım.

Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Ağ kısmını açıyoruz.


Ekrana gelen ilk sekmeden gerekli protokolleri yükleyelim. Bunları eklemek için, Ekle-->iletişim kurallarını seçip ekle kısmına tıklıyoruz. Daha sonra Üretici firma Microsoft'u seçip aşağıdaki protokolleri ekliyoruz.

-IPX/SPX uyumlu iletişim kuralı

-NetBEUI

-TCP/IP (normalde zaten kurulu olması lazım)

Bu üç protokol bizim ağımızda uygulayacağımız işlemler için(internet paylaşımı, dosyaların paylaşımı vs...) gerekli protokoller.

Eğer dosya ve yazıcılarınızı paylaşmak istiyorsanız ve ağ protokol ve bileşenlerinin olduğu bölümde Microsoft ve Ağları için dosya ve yazıcı paylaşımı yoksa bunu da yine Ekle-->Hizmet bölümünden ekleyebilirsiniz.

Dosya yazıcı paylaşımı sekmesinden dosya ve yazıcılarını paylaşıma açmak için seçili hale getirebilirsiniz. Tabi bunu yapmakla dosyalarını yada yazıcınızı hemen ağ ortamına açmış olmuyorsunuz. Buna biraz sonra değineceğiz.

Tanımlama bölümünde ise, Bilgisayarımızın ağ ortamında görülecek ismi ve çalışma grubumuzun adını belirtip tamamı tıklıyoruz. Bilgisayar gerekli dosyaları yükleyecek ve sisteminizi baştan başlatmanızı söyleyecektir.

Bu arada dikkat ederseniz hiç IP'den bahsetmedim. Bilgisayarımıza şuan sabit bir IP atamadık. Bilgisayarınızı her başlattığınız da otomatik bir ip alıyor.Bunu yapmamızın nedeni ise şu an ilk öncelikli hedefimiz en basit şekilde bir bilgisayar ağı kurabilmenizi sağlamak. Daha sonra sabit IP vererek zaten uygulamalar yapacağız.

Windows 98'te masa üstünde bulunan Ağ komşularına tıkladığınız zaman Ağ'a bağlı bulunan bilgisayarları göreceksiniz

Windows 98 ile disk ya da bölümlerinizi çok rahatlıkla paylaşıma açabilirsiniz. Eğer disk yada bölümlerinizi paylaşıma açmak istiyorsanız diskinizin ya da bölümünüzün üzerine sağ tıklayıp paylaşım sekmesinden diskinizi ya da bölümünüzü tüm ağ ortamına açabilirsiniz. Aynı şey yazıcılarınız içinde geçerlidir.



Şimdi eğer her iki sisteminiz ya da diğer bütün Ağ'a bağlı bilgisayarlarınız Windows 98 işletim sistemiyle ağ'a bağlanıyorsa bilgisayar adı dışında bütün ayarlar aynı olacak biçimde ayarlayın. Windows 98 işletim sisteminde bu adımları gerçekleştirdikten sonra ağımız çalışır bir şekilde hazır sizi bekliyor olacaktır.

Windows 2000 işletim sistemi kurulu bilgisayarlar için gerekli ayarlamalar

Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Ağ ve Çevirmeli Bağlantılar' ı açıyoruz

Kablonuzun takılı olduğu ethernet kartı için Yerel Ağ ve Bağlantısı kısmını açın. Ethernet kartınızı sisteminize kurmanız ile birlikte bir çalışma grubu için gerekli olan bileşenlerde zaten kurulmuş oluyor. Şimdilik başka protokollere ihtiyacımız yok. Normal ayarlar bize yetiyor.

Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Sistem kısmını açıyoruz.

Ağ Kimliği sekmesini tıklıyoruz. Ekrandaki görünen Özellikler bölümüne açtığımız zaman Bizden bilgisayar adını ve Çalışma grubunuzu yazmanız isteniyor. Ortak çalışma grubunuzun adını verip, farklı bir bilgisayar adı tanımlıyoruz. Windows'unuzu ağa bağlamak için bütün yapmanız gereken bu. Her iki sistem için de aynı çalışma gurubunu yazmalısınız.


-Masa üstündeki ağ bağlantılarımdaki yakındaki bilgisayarlar'a bakarsanız ağ'ınızdaki bilgisayarları görebilirsiniz-

Kullanıcıların büyük çoğunluğunun asıl zorlandığı kısım dosya ve yazıcı paylaşımı. Windows 2000/XP'de, Win98'in aksine, kaynaklarınızı kullanıma açtığınız zaman herkes giremiyor. Windows 2000, kullanıcılara "Arkadaş dur bakalım, senin buraya erişme hakkın var mı?" diye soruyor.

-Windows 98'ten Windows 2000 de paylaşılmış kaynağa erişirken çokça karşılaşılan sorun-

Yukarıdaki resimde görülen "Ağ parolasını girin" kısmında ister admin parolası girin, ister kendi bilgisayar parolanızı fayda etmez. Bu hata şu ifadeyi taşır: "Bağlanmaya çalıştığınız Windows 2000'nin kullanıcılar kısmında tanımlı değilsiniz".

O zaman Windows 98'ten bağlanmaya çalıştığımız Windows 2000'e kullanıcı tanımımızı ekleyelim. Peki kullanıcı tanımı derken neyi kastediyoruz? Bilgisayarı açtığınız zaman ki login olurken kullandığınız kullanıcı adı ve parolası.

Windows 2000'de bu parola sorunu fazla sorun yaratmasa da Windows98 de çok sorunlar çıkıyor (Enter'a basıp login bile olabiliyorsunuz yani) Kullanıcılar yanlışlıkla Win98 login kısmına şifre yazarken bir karakteri yanlış yazsalar dahi oturum ağa açılır, ağınızda bulunan diğer Win98'in paylaşılmış kaynaklarına rahatlıkla (yol geçen hanı gibi) erişebilmenize rağmen, ağınızdaki Windows 2000 yüklü bir bilgisayarın paylaşmış olduğu kaynağa erişmeniz mümkün değildir. Çünkü siz o bilgisayarın kullanıcılar kısmındaki hesabında bulunan login şifrenizi (yanlışlıklada olsa) farklı bir şifre kullanarak kendi Windows 98'i açtınız. Windows 2000'de hiç ciddiyetini bozmadan, size "sen kimsin kardeşim?" der ;-) Lafın özü ilişkinizi hemen koparır. Böyle bir durumda Windows 98 işletim sisteminde tekrar login olun ve kullanıcı adı ile şifrenizi doğru bir şekilde girmeyi deneyin.

Windows 2000'lerin bağlanma konusunda böyle bir sorunu yoktur çünkü Login sırasında sizin belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve parolası dışında sisteme zaten girmenizin olanağı yoktur. O yüzden böyle talihsiz kazalarla karşılaşmazsınız.

Bunun dışında Windows 2000'de Windows 98 olduğu gibi diskinizin yada bölümünüzün tamamını paylaşıma açma gibi bir zorunluluğunuz yok. Sadece İstediğiniz klasörleri paylaşıma açabilirsiniz.



-Kaynaklarınızı görmek istediğiniz ağdaki kullanıcıların kendi bilgisayarındaki login kullanıcı adı ve parolasını buraya ekleyin ama mutlaka özelliklerden güvenliğiniz için sınırlandırın.

Windows 2000 işletim sisteminde paylaşıma açtığınız kaynakların da erişim izinlerini düzenleyebiliriz. Mesela "Belgelerim klasörünü" paylaşıma açtınız. Burada ki izinler kısmından belgelerinizin sadece okunabilir olmasına izin verebilir. Sadece belli kullanıcılarında teker teker "Ad Ekleme" bölümünden ekleyerek ayrı kısıtlamalar verebilirsiniz. Aşağıda ad kısmımda görülen "Everyone" ise kullanıcı hesabınızda kayıtlı olan bütün kullanıcıların verdiğiniz izinler doğrultusunda paylaşılan kaynağa erişebileceğini gösteriyor


Neyse güvenliğe fazla girdik gibi ;-) Amacımız, bir ağı nasıl oluşturup kaynaklarımızı paylaştırmaktı. Sanırım bunu da başardık. Burada anlattığımız Windows 2000 ile ilgili tüm ayarlar Windows XP için de geçerlidir. Tekrar anlatmaya gerek duymuyorum.


BÜTÜN PROGRAMLARIN FULL SÜRÜMÜ İÇİN TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder